featured

Како да препознаете обработена фотографија

Во свет каде што сликите може дигитално да се менуваат со само неколку кликања или дури и да се создадат од ништо со вештачка интелигенција, сè потешко е да им верувате на сопствените очи.

Техниките што се користат за манипулирање со слики се толку софистицирани што влеговме во ерата на хиперреалистичните лажни.

Ваквите слики можат да доведат до ширење на дезинформации, па дури и да влијаат на ставовите на луѓето за важни настани, како што се претстојните изборите.

Прашањето се најде во центарот на вниманието поради сликата на принцезата од Велс и нејзините деца кои се влечат од новинските агенции поради загриженоста дека е „манипулирана“.

Значи, дали можеме некако да идентификуваме фотографија која е изменета или создадена од вештачка интелигенција?

Рефлексии и сенки

Невообичаената светлина често е знак дека се направени промени на фотографијата.

Обрнете внимание на местата на рефлексија на светлината во очите на луѓето, бидејќи, на пример; изворот на светлина често се рефлектира во нивните очи.

Ако големината и бојата не се совпаѓаат со локацијата или ако има разлика во очите, тоа може да биде причина за сомневање.

Друга трага може да биде начинот на кој предметите и предметите се појавуваат на рефлектирачките површини на сликата.

Ако фотографијата е направена од повеќе слики, сенките на предметите може да не се синхронизираат, иако имајте на ум дека некои слики може да се направат со повеќе извори на светлина.

Вреди да се погледне како светлината паѓа на лицето на субјектот.

Ако, на пример, Сонцето е зад темата, ушите може да бидат црвени.

Вештачката интелигенција, исто така, може да произведе неконзистентна светлина и сенки, но како што се подобруваат алгоритмите, лицата генерирани од вештачката интелигенција често изгледаат пореални од човечките лица.

Раце и уши

Дали сликата е изменета може да се види и врз основа на формата, која е тешко да се копира.

Во моментов, вештачката интелигенција има проблеми со генерирање раце и уши, менување на нивната форма, пропорции, па дури и бројот на прсти.

Ова се облици кои често ги мачат уметниците, но како што другите аспекти на човечките слики создадени од вештачката интелигенција стануваат хиперреалистични, овие недостатоци ја создаваат таканаречената чудна или чудна долина – теоријата дека колку роботот е повеќе сличен на човекот, толку е поодбивен неговиот несовршеностите се за нас.

Проверете ги метаподатоците

Со дигиталните слики, тој крие информации кои можат да помогнат да се утврди дали се лажни.

Кога ја фотографирате секоја слика со дигитален фотоапарат, метаподатоците се вчитуваат во датотеката со слики.

Временските печати, на пример, го покренаа прашањето дали американскиот претседател Доналд Трамп всушност бил на работа во Белата куќа еден ден откако објави дека се заразил со коронавирусот во октомври 2020 година.

Шум на сликата

Сензорот на сите дигитални камери прави мали грешки во производството на слики кои создаваат уникатни грешки кои оставаат еден вид „отпечаток“ на сликите.

Потоа, ова е поврзано со конкретната камера и може да помогне да се одреди кои делови од фотографијата се изменети.

Текстурата на сликата генерирана со вештачка интелигенција исто така може да изгледа чудно.

Алатки за верификација

Интернет компаниите како Google лансираа алатки за проверка на слики кои можат да им помогнат на луѓето да препознаат слики создадени од вештачка интелигенција.

Фејсбук и Инстаграм почнаа да ги означуваат сликите генерирани со вештачка интелигенција од системите на Мета и планираат да го сторат истото за сликите генерирани од алатките за вештачка интелигенција на други компании.