featured

„Тесла“ меѓу најголемите купувачи на криптовалути, но овие компании сепак имаат повеќе од нив: Еве кои се!

Кој поседува најмногу биткоини во јавно тргуваните компании?

Додека „Тесла“ е најпознатото име меѓу најголемите корпоративни купувачи на најпознатата криптовалута во светот, неколку компании собраа многу повеќе биткоини – поради што цените на нивните акции вртоглаво пораснаа минатата година.

Во исто време, огромното мнозинство од нив се наоѓаат во Северна Америка, со исклучок на Nexon, јапонски издавач на видео игри.

Графиката на Visual Capitalist ги прикажува јавните компании кои поседуваат најмногу биткоини, врз основа на податоците што ги поседува CoinGecko.

Микростратегија на врвот

Како најголем корпоративен сопственик на биткоини во светот, MicroStrategy поседува 174.530 биткоини во вредност од 9,1 милијарди долари, заклучно со 22 февруари 2024 година.

Со седиште во Вирџинија, софтверската компанија за разузнавање првпат почна да купува биткоин во 2020 година и оттогаш ги зголеми своите акции за да стане приближно 10 пати следниот најголем корпоративен сопственик. Акциите на „MicroStrategy“ пораснаа за над 350 проценти во 2023 година благодарение на нејзината „колекција“ на биткоини, односно растот на нејзината вредност.

Еве кој поседува најмногу биткоин на глобално ниво во јавните претпријатија, од 22 февруари 2024 година:

Тесла е четвртиот најголем сопственик на листата, со биткоини во вредност од 546,7 милиони долари.

Во 2021 година, компанијата објави дека купила 1,5 милијарди долари во биткоини за да помогне во зголемувањето на профитот на компанијата. Исто така, служеше како начин да се обезбеди ликвидност на клиентите кои можеа да ги купат неговите производи користејќи криптовалути. Сепак, следната година, компанијата продаде голем дел од своите имоти со голема загуба за време на „крипто зимата“.

Две канадски компании, Hut 8 и Hive Blockchain, се најголемите сопственици на Bitcoin што не се во САД. Овие компании за рударство криптовалути забележаа пораст на нивните акции за над 191% и 144%, соодветно.

Со уште повисоки приноси, во 2023 година, рударот на биткоин CleanSpark го забележа својот бум на акциите за над 425%. Оваа година, компанијата ги објави плановите за купување на четири нови капацитети за рударство на Биткоин. Три од нив се наоѓаат во Мисисипи, купени за вкупно 19,8 милиони долари.

Како што Биткоин се искачува на нови рекордни височини, корпоративниот интерес за него може да продолжи да расте во тандем со поширок опсег на купувачи. Новорегулираните ETF-ови на спот биткоин, исто така, ја поттикнаа побарувачката, предизвикувајќи пазарната капа на биткоинот да достигне 1 трилион долари за прв пат од 2021 година.