featured

Го сакате вашето име во вселената? Еве како можете да го испратите

Следниот октомври, вселенското летало Европа Клипер на НАСА ќе го започне своето патување кон Јупитер во обид да открие дали е можен живот на нејзината ледена месечина Европа.

Леталото ќе пристигне во орбитата на Јупитер во 2030 година и ќе направи речиси 50 прелетувања на неговата месечина и ќе ја проучува со исклучително чувствителни мерни инструменти, пишува Forbes.ba. Научниците се надеваат дека Европа ги содржи сите состојки за потеклото и развојот на животот.

Европа Клипер ќе патува по гравитационите плими на сателитите Јовиан, половина свртена кон Месечината од нејзината орбита, половина изложена на безвоздушното пространство на насилниот простор. И со својот високотехнолошки спектрометар, радарски систем, оптички инструменти дизајнирани да бараат докази за вонземски живеалишта, Europa Clipper ќе ги носи имињата на човечките суштества, а човештвото ќе може да го испрати својот отпечаток во пространоста на вселената. Трајно.

Како дел од иницијативата на НАСА „Порака во шише“, на ова летало ќе бидат изгравирани имињата на Земјаните, а граѓаните на светот сега имаат можност бесплатно да ги достават своите имиња пред крајот на оваа година.

„Ако има или имало живот на Европа, тој мора да бил целосно независен од потеклото на животот на Земјата“, вели Роберт Папалардо, научник од мисијата Европа Клипер. „Ова би значело дека потеклото на животот мора да биде прилично едноставно низ целата галаксија и пошироко.

Програмата се затвора на крајот на оваа година, а досега на неа се запишале милион луѓе. Доколку сте заинтересирани, можете да го направите тоа ТУКА.