featured

Поранешниот премиер на Босна и Херцеговина мора да оди во затвор поради респиратори – тој за се ги обвинува Американците

Судот на Босна и Херцеговина ги отфрли сите жалби и приговори на поранешниот премиер на Федерацијата на Босна и Херцеговина, Фадил Новалиќ и му испрати известување дека до крајот на оваа недела мора да се пријави на издржување затворска казна од четири години , потврдија денеска од седиштето на тој суд во Сараево.

Новалиќ беше законски осуден на затвор во април минатата година за злоупотреба на службената положба и овластување, а потоа се обиде да добие помилување, односно одложување на затворската казна. Но, сите тие барања беа одбиени, па следните четири години ќе мора да ги помине во максимално обезбедениот затвор во Војковиќи кај Сараево.

Со тоа, Новалиќ стана првиот висок функционер во БиХ кој по неколку години ќе заврши во затвор во земја која организациите како Транспаренси Интернешнл (ТИ), како и владата на САД, со години ја одредуваат како упориште на „ендемската корупција“ чии актери се силно поврзани со владините структури.

За што беше осуден?

Како член на Партијата за демократска акција (СДА), Новалиќ беше премиер на Федерацијата на Босна и Херцеговина осум години, до 2023 година, кога неговата партија беше исфрлена од власт и оттогаш е нејзин заменик претседател и претставник во ентитетскиот парламент. Но, тој мандат сега заврши со силата на законот, откако тој конечно беше осуден за злоупотреби поврзани со набавка на кинески респиратори за време на пандемијата предизвикана од коронавирусот.

Во истата постапка осуден е и поранешниот директор на Цивилната заштита на Федерацијата Босна и Херцеговина, Фахрудин Солак, кој е осуден на шест години затвор, додека Фикрет Хоџиќ, сопственикот на земјоделската компанија „Сребрена малина“, која бил посредник при набавка на медицинска опрема, осуден е на пет години затвор.

Се покажа дека околу стотина кинески респиратори , купени со буџетски пари за околу пет милиони евра, биле платени по цени значително повисоки од пазарната, а овие машини се покажале како неупотребливи во болниците бидејќи биле наменети само за итен транспорт на пациенти во амбулантни возила.

Испрати проштална порака, ја обвинува американската влада

Новалиќ, сепак, оваа недела, кога стана извесно дека ќе треба да одлежи затворска казна, испрати своевидна проштална порака до своите симпатизери во која тврди дека тој е само жртва на напорите на американската влада да се пресмета со партијата (СДА) по секоја цена.

„Некаде пред три или четири години, таму во Америка, беше донесена одлука да се оди против СДА, кога веќе не може да се сушат како што велат „другите два национализми“, тврди Новалиќ во видео пораката на Фејсбук и неговиот теза е и фактот дека американската влада всушност искористила 30 милиони евра, наменети за борба против руското влијание во Босна и Херцеговина, за политичка, судска и медиумска пресметка со неговата партија.

Тој ги обвини државните обвинители кои го гонеа дека се американски слуги и ги нарече „криминалци“ и им се закани со одмазда кога ќе излезе од затвор.