featured

Трамп во последен момент доби одложување – не мора да депонира 454 милиони долари

Доналд Трамп успеа во последен момент да го одложи спроведувањето на пресудата во случајот со преувеличувањето на своето богатство „тешко“ 454 милиони долари, но во рок од 10 дена мора да плати кауција од 175 милиони долари, па властите на државата Њу Јорк нема да почне да му го конфискува имотот, одлучи денеска Апелациониот суд.

Поранешниот американски претседател на социјалните мрежи веднаш објави дека ќе ја почитува одлуката за плаќање на кауцијата. Државниот апелационен суд го одобри барањето на Трамп за одложување на плаќањето на депозитот врз основа на пресудата од 16 февруари со која тој беше прогласен за виновен за преценување на неговата нето вредност и вредноста на недвижен имот за да ги измами инвеститорите и заемодавците додека ја разгледува неговата жалба.

Трамп, според неважечката пресуда, ги преценил своите имоти како Мар-а-Лаго на Флорида и низа деловни згради и терени за голф. Одлуката го олеснува проблемот со акутниот недостиг на готовина предизвикан од зголемените судски трошоци на Трамп.

Трамп, кој бара враќање на претседателската функција оваа година, претходно објави на социјалните мрежи дека може да биде принуден да го продаде имотот по потенцијално „вонредни продажни цени“ за да направи депозит од 454 милиони долари во случајот што го води јавниот обвинител на Њујорк.