featured

Бектеши: Економскиот развој, главен столб на нашата изборна платформа

Претставниците на Демократската Унија за Интеграција, Бујар Османи, министер за надворешни работи и кандидат за претседател, Крешник Бектеши, министер за економија и Фатмир Бесими, министер за финансии од Секретаријатот за економски прашања и финансии денеска одржаа работна средба со претседателот на Стопанската комора на Северозападна Македонија, Менди Ќира и членовите на управниот совет на Комората.

 

Министерот Бектеши по средбата истакна дека од платформата на Комората значаен дел од точките ќе бидат испратени до Секретаријатот за економски и финансиски прашања за да се вградат во политичката програма со која Европскиот Фронт предводен од Демократската унија за интеграцијата ќе се натпреварува.

 

„Заедно со претседателскиот кандидат Бујар Османи и министерот за финансии и во исто време членови на централното раководство на Демократската унија за интеграција, Фатмир Бесими, слушавме предлози, конкретни предлози, но и заедно ја анализиравме платформата подготвена од Стопанската комора на Северозападна Македонија и може слободно да се каже дека значителен дел од нив ќе бидат испратени до Секретаријатот за економски и финансиски прашања во партијата за да се вградат во програмските политики со кои ќе конкурира „Фронтот за Европа“, , кој е предводен од Демократската Унија за интеграција“, рече министерот за економија, Крешник Бектеши.

 

Министерот Бектеши исто така истакна дека е многу важно да се подигне стандардот на граѓаните, а главната цел е бизнис секторот да биде конкурентен на регионалните бизниси како и на европско ниво за извозно ориентираните компании. Бектеши додаде дека барањата што доаѓаат од Стопанската Комора на Северозападна Македонија ќе бидат разгледани многу внимателно.

 

„И овде важните области, навистина се чувствувам горд на Стопанската Комора на Северозападна Македонија, бидејќи предлозите се однесуваат на зголемување на животниот стандард на граѓаните, иако го штитат интересот на бизнис секторот, но и се грижат на стандардот на вработените во приватниот и јавниот сектор. Директното барање на Стопанската Комора на Северозападна Македонија се однесува на зголемување на платите во приватниот сектор, почнувајќи од зголемувањето на минималната плата, кое барање со најголема сериозност се разгледува од страна на нашиот Секретаријат да се вклучи во програмата, со кој ќе се натпреваруваме на избори. Уште едно посебно барање на Комората е поврзано со олеснување на податоците за придонесите со единствена цел бизнис секторот да остане конкурентен во регионот, на европско или глобално ниво“, изјави Крешник Бектеши – Министер за економија.

 

Инаку, претставници на Демократската унија за интеграција ќе одржат средби со стопанските комори и здруженија од различни сфери на кои ќе се разговара за нивните барања и потреби, со кои ќе бидат дел од изборната програма на Демократската унија за интеграција.