featured

Истанбул ќе биде домаќин на Европските игри во 2027 година

Извршниот комитет на Европските олимписки комитети (ЕОК) денес објави дека градот Истанбул ќе биде домаќин на Европските игри во 2027 година.

ЕОК во соопштението рече дека едногласно ѝ го доделиле четвртото издание на натпреварот на турската метропола.

„ЕОК е воодушевен што е одобрена кандидатурата на Истанбул за домаќин на Европските игри 2027 година“, се вели во изјавата на претседателот на ЕОК, Спирос Капралос.

„Тоа е одлична вест и за европските спортисти и за градот. Истанбул и Турција долго време се добри пријатели на меѓународниот спорт, при што Истанбул го вклопи спортот во ткивото на секојдневниот живот за доброто на своите граѓани. Знаеме дека тоа ќе биде совршено место за најдобрите европски спортисти да блеснат во 2027 година“, додаде Капралос.

„Понатамошно градење на успехот на Краков-Малополска 2023 година, ЕОК и тимот од Истанбул решија да обезбедат уште поголем дел од натпреварите да служат како квалификациски настани за Олимписките игри ЛА 2028 година“, се вели во соопштението на ЕОК.

Комитетот изјави дека тие предвидуваат дека „нема да има дополнителна градба“ надвор од местата или веќе изградени или веќе планирани за градот.

Европските игри, континентален мултиспортски настан во олимписка традиција, првпат се одржаа во 2015 година во Баку.

Претходните домаќини беа белорускиот град Минск (2019) и Краков-Малополска во Полска (2023).