featured

Канада надмина 40 милиони жители од кои речиси една четвртина не се Канаѓани

Канада достигне рекордни 40,77 милиони жители во 2023 година, најмногу благодарение на привремената имиграција, но зголемувањето на населението не помина без предизвици, пишува Ројтерс повикувајќи се на Статистика на Канада (СЦ).

Канада беше побогата за 1,27 милиони луѓе во 2023 година, што е за 3,2 отсто повеќе од претходната година, што е највисок годишен пораст од 1957 година, според податоците на СЦ.

Приливот на имигранти, сепак, се одразува за немањето станови, а цените на куќите и становите се толку многу зголемени што достапноста падна на дното. Сето ова многу му наштети на премиерот Џастин Трудо, кој се соочува со пад на популарноста.

Растот на населението, исто така, го намали бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител и придонесе за пад на продуктивноста, покажуваат бројките од последниот квартал. За ова особено предупредуваат економистите на Националната банка на Канада.

„Во 2023 година, 97,6 отсто од растот на населението во Канада се припишува на меѓународната имиграција (постојана и привремена), а само преостанатите 2,4 отсто потекнуваат од природниот прираст“, ​​се вели во извештајот на заводот за статистика.

„Ова е втора година по ред кога привремената имиграција поттикнува раст на населението и трета година по ред со нето зголемување на жителите без дозвола за постојан престој“, додаде СЦ.

Канада во голема мера зависи од имиграцијата за да ја поттикне својата работна сила и економскиот раст. Во 2021 година, речиси четвртина од населението не е родено во Канада, што е највисока цифра меѓу земјите од групата Г7, се вели во извештајот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).