featured

Турската демократска партија (ТДП) се приклучува на Европскиот фронт/Ахмети: Овој сојуз е историски!

По потпишувањето на коалицијата за Европскиот фронт со ДПА на Мендух Тачи, Народното движење на Скендер Реџепи Зејд, ПДЕ на Аријан Хоџа, денеска во Гостивар, претседателот на ДУИ Али Ахмети одржа прес-конференција на која се потпишаа договор за коалиција со Бејџан Иљаз, претседател на Турската демократска партија (ТДП).

 

„Охридскиот договор има потреба од сите политички партии да го променат политичкиот статус во Северна Македонија. Променет е статусот на турскиот, босанскиот и ромскиот народ. За оваа промена ми кажа и покојниот претседател Трајковски, кој ми рече дека со Охридскиот договор и јас сум победил, бидејќи е прифатена и евангелската вера, која во оваа држава не беше прифатена. Охридскиот договор е имот и капитал за заедниците кои беа маргинализирани. Овој фронт нема да биде за еднократна употреба за претседателските и локалните избори, овој фронт ќе биде долготраен затоа што интересите се заеднички, не можеме да ги разделиме луѓето кои живеат заедно, бидејќи тие создадоа семејства. Имаме само една разлика, само јазикот, додека сите други ни се заеднички. Овој фронт, дури и вие, почитувани припадници на турската заедница, ќе докажете дека повеќе од политика, тоа ќе биде братска соработка. Заедно, правиме напори земјата да стане членка на ЕУ, да ги зајакнеме неспорните документи од Охридскиот договор, од Преспанскиот договор, договорот за добрососедство, мир и стабилност за земјата и регионот. Затоа, не случајно нашето мото е “ДA за Европа, а НE за Русија”, бидејќи сакаме мир и стабилност за сите народи во Европа“, изјави меѓу другото претседателот на ДУИ Али Ахмети.

 

Во меѓувреме, претседателот на Турската демократска партија, Бејџан Илјаз, рече дека денеска сме сведоци на историски момент овде во Гостивар, во овој град каде што најдобро се доживува мултиетничкиот живот.

 

„Денеска сме сведоци на историски момент овде во Гостивар, овде во градот во кој најдобро се доживува мултиетничкиот живот. Денот на потпишување на оваа коалиција, која ги истакнува карактеристиките што не обединуваат, а не оние што не разделуваат е чекор напред кон нашата иднина. Карактеристиките на партиите членки на коалицијата се нивното политичко искуство и нивната вклученост во политиката во најважниот момент во државата. Преземајќи чекори кон нашата иднина, сакам да ви објавам голема убедлива и длабока победа. Се надевам дека овој судир ќе биде корисен за нашата мултиетничка земја и нашата иднина“, рече претседателот на ПДТ (ТДП) Иљаз.

 

Инаку, утре четврток, со почеток во 14 часот, претседателот Али Ахмети ќе потпише коалициски договор со градоначалникот на општина Шуто Оризари, Курто Дудуш.