featured

Унгарија планира да ја продолжи работата на нуклеарката „Пакш“

Унгарија планира да ја продолжи работата на нуклеарната централа во градот Пакш за уште 20 години, изјави вчера Пал Ковач, државен секретар за одржување на капацитетот на нуклеарната централа „Пакш“ на форумот „Атомекспо 2024“ во Сочи, пренесува ТАСС.

„Сакаме да ја продолжиме работата на електраната за уште 20 години додека во близина се градат два нови блока од 1200 MW. Отворени сме за населението. Одговорното одобрување и поддршката ни се важни. Како резултат на тоа, повеќето од нас во Унгарија го поддржуваат фактот дека во земјата нуклеарните централи работат “, рече Ковач и нагласи дека мнозинството Унгарци ја поддржува работата на централата.

Според претставникот на операторот на фабриката, компанијата обезбедува разновидна поддршка за населените места лоцирани во близина на Пакш.

„Ние управуваме со нуклеарните централи со минимално влијание врз животната средина, ги одржуваме емисиите во животната средина на најниско можно ниво, далеку под граничните вредности. Поддржуваме школа за енергетка, спортски клуб, локални и регионални организации. Ги поддржуваме јавните цели како што се заштита на климата, одржлив развој“, истакна Ковач.

Тој ја пофали и работата на руските експерти во фабриката.

„Работиме повеќе од 60 години, во 1966 година потпишавме меѓувладин договор, изградивме четири блока. Сега е време да се продолжи работниот век и роковите на овие блокови, да се изградат нови погони за да се постигне целосен енергетски сектор без емисии на CO2“, рече Ковач.

Во моментов, нуклеарната централа „Пакш“, изградена од советски експерти во 1980-тите и напојувана од руско нуклеарно гориво, произведува половина од целата произведена електрична енергија и една третина од електричната енергија потрошена во Унгарија. Сместена на брегот на Дунав, 100 км јужно од Будимпешта, електраната има четири блока со реактори ББЕП-440, а во тек е изградбата на втората фаза- петтиот и шестиот блок.