featured

(ВИДЕО) Децата на Берлускони продаваат дел од неговиот имот, на списокот над 100 вили

Децата на Силвио Берлускони, поранешниот премиер на Италија и лидер на партијата Форца Италија, кој почина во јуни 2023 година, одлучија да ги продадат над 100 од неговите вили освен вилата Сан Мартино од 3.500 квадратни метри во градот Аркоре кај Милано, каде што ги помина последните денови од својот живот. Според италијанскиот весник Il sole 24 ore, вредноста на имотот на Берлускони е околу 800 милиони евра, а нивната продажба треба да ја олесни поделбата на наследствотоод.

Сите имоти, станови и вили носат високи месечни трошоци за вода и струја, кои само за три вили како онаа на Сардинија, на Азурниот брег и Бријанка надминуваат милион евра годишно.

Децата на Берлускони сакаат да ги продадат сите вили освен премиерската резиденција во која тој живеел 50 години, вилата Сан Мартино, каде се наоѓа семејниот мавзолеј.

Берлускони поседуваше не само вили, туку и многу земјиште, полиња на Коста Тиркиз кај Облија, каде што поранешниот премиер сакаше да изгради огромно одморалиште со вили и терени за голф. Берлускони имал и околу 100 апартмани во Милано, како и киното Фјама во Рим.

Наследниците на Берлускони се отворени и за понуди поврзани со две јахти, Morning Glory и Sweet Dragon.

Во последните денови се шпекулира дека синот на Берлускони, Пјер Силвио Берлускони, сопственик на телевизиската компанија Медиасет, сака да ја купи вилата Гранде во Рим на Апија Антика, која татко му ја купи за четири милиони евра во 2001 година и ја даде на директорот и пријател Франко Зефирели за употреба до 2019 година. Неговата сестра Барбара е заинтересирана за вилата Белведере во Мекери, каде што живеела долго време со своите деца и мајката Веронија Ларио пред разводот. Најстарата ќерка Марина е заинтересирана за вилата Кампари на езерото Маџоре, купена во 2008 година, која содржи 30 соби и прекрасен парк.

Берлускони често престојуваше во палатата Грациоли во Рим, една од неговите резиденции од 1995 до 2020 година, која пред неколку дена стана седиште на Здружението на странски дописници во Италија. На свеченото отворање на новото седиште, еден од новинарите открил тајна врата, која всушност е таен премин.

Во книгата „Il rancore e la speranza“ Бруно Веспа, најстарата ќерка на Марина, претседателката на Фининвест, изјавила дека вилата Сан Мартино треба да остане место каде што се собира семејството.

– Нашиот татко го сакаше животот, светлината, блискоста со луѓето. Вилата Сан Мартино треба да остане како таква, седиште на нашите деловни средби, но и место каде што семејството се обединува. Така би сакал да е жив, вели таа.