featured

Вонредна состојба во Нијагарините водопади поради целосното затемнување на Сонцето

Регионот на Нијагара во Канада прогласи вонредна состојба пред реткото целосно затемнување на Сонцето на 8 април, кое се очекува да привлече толпа луѓе кон и околу популарните водопади.

Регионалниот претседател Џим Бредли прогласи вонредна состојба поради, како што рече, преголема претпазливост.

„Прогласувањето на вонредна состојба … ги зајакнува алатките што регионот ги има на располагање за да го зачува здравјето и безбедноста на жителите и посетителите и да ја заштити нашата критична инфраструктура во секое сценарио што може да се појави“, се вели во соопштението од Регионот Нијагара.

Водопадот, кој се наоѓа долж границата меѓу Канада и САД, е на патот на затемнувањето, а многу луѓе однапред трошат на хотели и изнајмувања за да го искусат феноменот во едно од природните чуда на Северна Америка.

Градоначалникот на Нијагарините водопади, Онтарио, Џим Диодати, предвиде дека за затемнувањето ќе имаат најголема посетеност што некогаш ја имале на канадската страна. Диодати процени дека ќе има до еден милион луѓе, во споредба со 14-те милиони што обично ги посетуваат во текот на годината.

Регионот, исто така, ќе измени некои од своите програми и услуги и ќе затвори некои објекти за да го задржи сообраќајот надвор од патиштата на 8 април.