featured

Европски фронт/Ахмети: Државата мајка за сите, а не за другите маќеа

По потпишувањето на коалицијата за Европскиот фронт со ДПА на Мендух Тачи, Народното движење на Скендер Реџепи Зејди, ДЕП на Арјанит Хоџа, со Демократската партија на Турците, со партијата Унија на Ромите, претседателот на Демократската унија за интеграција, Али Ахмети, одржа конференција за медиумите, на која беше потпишан коалицискиот договор со претставниците на Движењето на Турците на Македонија за правда и демократија, г. Салих Мурат и Сулејман Баки.

 

 

 

Лидерот на Демократската унија за интеграција, Али Ахмети, ја истакна важноста на денешната коалиција и проширувањето на Европскиот фронт со сите помали заедници во Македонија, со цел сите заедно да се борат за еднаквост и правда и против дискриминацијата кско и градење лојалност кон државата и создавање подемократско општество.

 

 

 

„Почитувани браќа и сестри, почитувани господине Мурат и господине Баки, почитуван член на Движењето за правда на турската заедница, почитуван член на ДУИ, г-дин премиер Џафери, претседателски кандидат Бујар Османи и пратеници. Претставниците на Движењето на македонските Турци за правда и демократија денеска го изразија своето залагање за општество, тргнувајќи од болното минато дека нашите два народа биле угнетувани, дискриминирсни и раселувани, односно доживеале иста судбина како нас богатите. Затоа, господине Мурат и професоре Баки, вие ги имате вашите браќа за силни партнери, а на фронтот ја имате ДУИ. Војната од 2001 година го смени статусот и на другите заедници, не само на Албанците, бидејќи и тие учествуваа во оваа војна, а тоа беше многу за нас бидејќи тие беа дел од заедницата каде што се бореа за иднината, за своите земји каде граделе историја. Овој фронт не е привремен, туку долготраен и со овој фронт ќе ја постигнеме нашата заедничка цел за влез во ЕУ заедно со сите наши браќа. Ќе се бориме оваа држава да ни биде матица, затоа што така се гради иднината, вистинската демократска држава. Да живеат народите што живеат овде, да живеат турскиот и албанскиот народ“, рече меѓу другото пред присутните првиот човек на ДУИ, Али Ахмети.

 

 

 

За важноста на денешниот настан зборуваше и проф.д-р. Сулејман Баки, кој ги истакна чекорите што ги преземаат заедно со овој фонт за соработка и развој на заедниците низ земјата, за создавање подемократска држава и за членство на земјата во ЕУ.

 

 

 

„Почитуван лидер на ДУИ Али Ахмети, почитуван премиер Талат Џафери, почитуван претседателски кандидат Бујар Османи. Европскиот фронт е од големо значење за нашата турска заедница, како што знаете, Али Ахмети ги направи првите чекори со неговата партија, а денес правиме решителни чекори кон ширење на оваа соработка низ Македонија. Оваа соработка ќе помогне за повисок развој на нашите заедници, но и на државата воопшто. Овој фронт е од витално значење, за сите сегменти на Северна Македонија да живеат заедно во мир, просперитет и спокојство, што е наша заедничка придобивка, а нашата земја да го постигне членството во Европската унија“, рече претставникот на Движењето. Македонските Турци за правда и демократија, проф. Сулејман Баки.

 

 

 

Исто така, претставникот на Движењето на Македонски Турци за правда и демократија, г. Салих Мурат, истакна дека Европскиот фронт е движење кое придава големо значење на интегритетот на нашата држава, нејзината унитарна структура, владеењето на правото, принципот на унапредување на демократијата, заштитата на човековите права и слободи, како и на индивидуалната позиција на социјалниот статус на турските сонародници во општеството.

 

 

 

„Турската заедница, која со години живее во Македонија, не е доволно интегрирана во системот, намерно не се применува праведната и пропорционална застапеност врз нашата нација, на демократијата и плуралистичкото учество не им се дадени доволно можности, особено образованието на Турцит и официјализирање на турскиот јазик. Врз основа на ова, ќе го искористиме овој фронт за да обезбедиме Турците да имаат можност да ги исполнат своите права и слободи, предвидени во Македонија и меѓународните норми. Сакаме да го информираме нашиот народ дека решивме отсега да учествуваме во политичката борба низ нашата земја заедно со нашите пријатели на чело со Али Ахмети, порача претставникот на Движењето на Турците на Македонија за правда и демократија. г-дин. Салих Мурат.