featured

Хил: Приштина мора да си ги исполни обврските, ЗСО е решението за се

Амбасадорот на САД во Србија Кристофер Хил изјави дека ставот на Вашингтон е дека Приштина мора да ги исполни своите обврски од Бриселскиот договор, нагласувајќи дека Заедницата на српските општини (ССО) е решение за се и декаЗСО ќе помогне да се надминат многу проблеми на Србите во Косово.

Хил во интервју за „Блиц“ вели дека мисли оти Србите го чекаат ЗСО повеќе од една деценија, а на прашање дали некогаш ќе се формира ЗСО, истакна дека мисли дека тоа ќе се случи.

„Мислам дека тоа ќе се случи, дека Заедницата на српските општини е многу разумна – решение за се. ЗСО ќе помогне да се надминат многу актуелни проблеми и тешкотии што ги има српската заедница во Косово. Мислам дека ЗСО е неопходен за иднината на Србија, мислам и за иднината на Косово, така што верувам дека тоа ќе се случи“, рече американскиот амбасадор.