featured

Безос повторно е на врвот, акциите на „Амазон„ скокнаа за 15 отсто

Можеби Џеф Безос не е толку често на насловните страници како Тесла и Илон Маск, но цената на акциите на Амазон малку ја надмина Тесла оваа година. Растот на акциите на Амазон за над 15 отсто оваа година доведе Безос да го надмине Маск на листата на најбогати луѓе во светот.

KapitalRS, за сите кои се заинтересирани да научат како да тргуваат со цената на акциите на Amazon преку интернет (т.н. финансиски договор за разлика, англиски CFD) или едноставно сакаат да го прошират своето знаење, подготви бесплатен водич „Како да тргувате со цената на акции“.

Иако Амазон го започна животот како онлајн продавница, таа брзо се прошири за да го вклучи својот високопрофитабилен оддел за облак за веб-услуги на Amazon (AWS). Компанијата исто така ја прошири употребата на вештачка интелигенција во своите производи. Амазон користеше генеративна вештачка интелигенција во својот асистент Alexa и го создаде Rufus како генеративен асистент за купување со вештачка интелигенција. Amazon Bedrock се користи за изградба на апликации за вештачка интелигенција на облакот AWS.

Во ноември 2023 година, компанијата го претстави својот нов чип, кој се користи заедно со чиповите NVIDIA. Компанијата има и чет-бот наречен Amazon Q за бизниси, кој на крајот би можел директно да се натпреварува со ChatGPT поддржан од Microsoft и Gemini на Google.

Затоа, инвеститорите гледаат на Амазон како акција која веројатно ќе има корист од развојот на вештачката интелигенција и подобрувањата во технологијата на чипови понудени од NVIDIA, ARM и AMD.

„Blue Origin“ на Безос директно се натпреварува во бизнисот со вселенската индустрија со SpaceX на Илон Маск, и двајцата сакаат да ги вратат луѓето на Месечината со сопственото вселенско летало. Наводното ривалство стана јавно во 2013 година, откако Blue Origin поднесе протест против SpaceX за да ги поткопа неговите шанси да обезбеди договори со НАСА.

Додека цената на Тесла се повлече, акциите на Амазон продолжуваат да растат и неговата цена скокна за 17,25 отсто досега оваа година. Големата пролетна распродажба на Амазон (20-25 март), која е достапна за секого за прв пат, може да обезбеди дополнителен поттик во наредните недели.