featured

Во Флорида пристапот до социјалните мрежи е забранет за деца помлади од 14 години

Гувернерот на Флорида, Рон ДеСантис потпиша закон со кој на децата помлади од 14 години им се забранува пристап до социјалните мрежи и се бара согласност од родителите за децата да ги користат овие платформи.

Освен тоа, законот налага да се укинат постоечките профили на деца под 14 години кои немаат родителска согласност, пренесува Ројтерс.

Претходно, ДеСантис стави вето на нацрт-законот со кој се забранува користење на социјалните мрежи на сите деца под 16 години, додека во изменетата верзија, родителите на 14 годишните деца можат да дадат согласност за користење на социјалните мрежи.