featured

Путин повика 150.000 Руси на задолжителна воена служба

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша указ за воен рок со кој се повикуваат 150.000 луѓе на служење воен рок. Според Кремљ, со ова се воспоставува рутинска пролетна регрутација, повикувајќи на задолжителна воена служба 150.000 граѓани.

Сите мажи во Русија се обврзани да завршат една година воена служба или еквивалентна обука за време на високото образование на возраст од 18 години.

Во јули, Долниот дом на рускиот парламент гласаше за зголемување на максималната старосна граница за воен рок од 27 на 30 години.

Новиот закон стапи на сила на 1 јануари годинава.

Во септември Путин потпиша указ со која повика 130.000 мажи за есенска мобилизација, а минатата пролет Русија планираше да регрутира 147.000.

Задолжителното служење војска долго време е чувствително прашање во Русија, каде што многу мажи се трудат да избегнат да бидат регрутирани, што е двапати годишно во таа земја.

Војниците кои служат задолжителна војска не можат легално да бидат распоредени да се борат надвор од Русија и беа ослободени од ограничена мобилизација во 2022 година. Тогаш 300.000 мажи со претходна воена обука беа мобилизирани да се борат во Украина, иако некои од нив по грешка биле испратени на фронтот.