featured

Жените кои пијат повеќе од 8 алкохолни пијалоци неделно имаат поголем ризик од срцеви заболувања, покажува нова студија

Една нова студија покажа дека жените кои пијат повеќе од еден алкохолен пијалок дневно имаат поголема веројатност да развијат срцеви заболувања.

Докторка од Kaiser Permanente во Северна Калифорнија користела податоци од над 430.000 возрасни лица во здравствениот систем за да го истражи нивниот внес на алкохол и дијагнозите на коронарна срцева болест како дел од студијата за пиењето и неговите ефекти врз телото.

Жените вклучени во податоците кои рекле дека пијат осум или повеќе алкохолни пијалоци неделно имале од 33 до 51% поголеми шанси да развијат коронарна срцева болест, исто така наречена коронарна артериска болест, според Вашингтон пост. Студијата, исто така, покажа дека прекумерното пиење има значително влијание – жените кои пиеле повеќе од три алкохолни пијалоци на ден имале 68% поголеми шанси да добијат срцеви заболувања од оние кои не пиеле.

Според клиниката Мајо, коронарната срцева болест е честа срцева болест која се јавува кога коронарните артерии на една личност се полнат со наслаги на холестерол. Крвта, кислородот и хранливите материи тогаш не можат да течат толку слободно до срцето, а овој намален проток на крв може да доведе до отежнато дишење, болка во градите и, во случај на целосна блокада, до срцев удар.

„Постоеше зголемена преваленца на употреба на алкохол кај младите и средовечните жени бидејќи жените може да чувствуваат дека се заштитени од срцеви заболувања додека не остарат, но оваа студија покажува дека дури и во таа возрасна група, жените кои пијат повеќе од Препорачаната количина од еден пијалок дневно или тенденцијата за прекумерно пиење, се изложени на ризик за коронарна срцева болест“, напиша авторот на студијата и кардиолог Џамал Рана за Пост.

Здравствената компанија ја спроведе својата студија со собирање податоци од пациенти за нивниот внес на алкохол во 2014 и 2015 година, а потоа го проучуваше нивното здравје на срцето и навиките за пиење четири години.

Во годините по првичните извештаи на пациентите за нивниот внес на алкохол, над 3.100 од нив биле дијагностицирани со коронарна срцева болест. Според Пост, пациентите кои пријавиле прекумерно пиење биле најмногу погодени.

Студијата, која беше финансирана од Националниот институт за здравство (NIH) и Националниот институт за злоупотреба на алкохол и алкохолизам, треба да биде претставена во април на Годишната научна сесија на Американскиот колеџ за кардиологија.

Според ЦДЦ, срцевите заболувања се причина број 1 за смрт кај жените во Соединетите Држави, а коронарната артериска болест го зазема првото место во категоријата срцеви заболувања. Организацијата веќе им препорачува на жените да го ограничат внесот на алкохол на еден пијалок дневно за да го намалат ризикот од срцеви заболувања.

ЦДЦ, исто така, препорачува неколку други начини за жените да го намалат ризикот од срцеви заболувања, вклучително и тестирање за дијабетес, откажување од пушење, рутински проверки на крвниот притисок, управување со стресот, здрава исхрана и вежбање 150 минути неделно.
„Постоеше одамна идејата дека алкохолот е добар за срцето“, додаде Рана за Пост, „но се повеќе докази ја оспоруваат таа идеја“.