featured

Започнува расправата во Хаг: Русија обвинета за воени злосторства

По повеќе од две години од почетокот на руската војна против Украина, европските министри и меѓународните истражители ќе разговараат за напредокот во гонењето на воените злосторства во Хаг.

Украина, нејзините сојузници и Европската комисија сакаат да се погрижат осомничените воени злосторници да бидат изведени пред лицето на правдата.

Се разговара и за начините на гонење на Русија за кривично дело агресија. За таа цел постои можност да се формира специјален суд. На конференцијата ќе бидат поднесени и првите барања на жртвите за обештетување.

Домаќин на конференцијата е Холандија. Меѓу учесниците ќе има и претставници на Европската комисија, Украина и западните сојузници, како и Меѓународниот кривичен суд и европското правосудно тело Европравда.

Набргу по почетокот на војната, неколку земји се согласија да соработуваат со Украина и меѓународните правосудни власти во истрагите.

Покрај украинското правосудство, истрагата ја води и Меѓународниот кривичен суд во Хаг.

Јавниот обвинител Карим Кан веќе издаде четири меѓународни потерници против високо позиционирани Руси за наводни воени злосторства, вклучувајќи го и претседателот Владимир Путин.