featured

Русија дополнително ја воружува Црноморската флота: Пристигнуваат уште три брода

Црноморската флота оваа година ќе добие три брода од проектот Каракурт, изјави рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу на состанокот на воените лидери на земјата.

– За да го зголемиме борбениот потенцијал на морнарицата, продолжуваме да ја опремуваме со прецизно оружје со долг дострел. Поточно, мали ракетни носачи од типот Каракурт.

Главниот брод од оваа серија „Циклон“ е предаден на Црноморската флота и успешно ги извршува зададените задачи. До крајот на годината Зеленодолска фабрика А.М. Горки треба да им достави на морнарите уште три такви бродови – рече Шојгу.

Според него, фабриката се занимава и со сериско производство на патролни бродови од проектот 22160. Во завршна фаза е изградбата на петтиот од нив „Виктор Велики“ за Црноморската флота.