featured

Хрватите годишно напуштаат околу 10.000 миленичиња, воглавно кучиња

Хрватските граѓани годишно напуштаат околу десет илјади миленичиња, од кои повеќето кучиња, кои се носат во засолништа, велат од здружението „Пријатели на животните“ по повод Светскиот ден на напуштените животни.

Здружението „Пријатели на животните“ ги истакнува кастрацијата и микрочипирањето на животните како неопходни мерки, како и посвојувањето наместо купувањето. Според неодамнешните законски измени, луѓето кои ќе напуштат животно може да завршат во затвор до една година, или до две години ако напуштањето предизвикало смрт на животното.

„Во таа бројка не се вклучени напуштените мачки или домашни животни, кои исто така се напуштени во голем број“, велат од здружението, што укажува на одговорноста и грижата за сите животни кои луѓето ги избрале за членови на семејството.

Animal Friends истакна пет совети со цел да се намали бројот на напуштени животни за кои се грижат преполните засолништа или здруженија на граѓанското општество. Првиот е за промовирање одговорно посвојување наместо купување животни.

„Животните не се играчки или предмет за привремена краткотрајна забава, туку чувствителни суштества за кои треба да се грижиме во следните 15 или повеќе години. Оние кои немаат време, услови и финансиска можност да згрижат животно не треба да го посвојуваат“, се наведува во соопштението.

Покрај тоа, Animal Friends потсетува дека секој кој чува куче или мачка има законска обврска да се погрижи да нема несакани потомци на домашни миленици под нивна грижа. „Кастрацијата на машките и женските кучиња и мачки е најдобриот начин да се спречат ‘несаканите’ мачиња и кученца и проблемот со нивното посвојување“, додаваат тие.

Покрај стерилизацијата, на кучињата им треба и микрочип. Микрочипирањето го олеснува пронаоѓањето на животните доколку се изгубат. Исто така, ако се работи за напуштено животно, нивните сопственици можат полесно да ги идентификуваат. Микрочипирање на мачки не е законски задолжително, но се препорачува.

„Се проценува дека во Хрватска сè уште има до 20 отсто необележани кучиња. Од 2017 година, Законот за заштита на животните бара од сите градови и општини да го контролираат спроведувањето на микрочипирањето на кучињата со посета на сите домаќинства, да проверат дали сите кучиња се означени со микрочип и на тој начин да ги намалат трошоците за грижа за оние кои се напуштени“, велат од здружението.

Истото здружение напоменува дека граѓаните можат да им помогнат на напуштените животни со волонтирање во прифатилиште, привремено посвојување, шетање кучиња, плаќање трошоци за одредено куче, донирање, како и споделување објави на социјалните мрежи за животни кои бараат дом.