99
Спортистите ќе мора да кажат „au revoir“ на неколку намирници за време на нивната посета на Франција.
Со полн ек на Олимпијадата во 2024 година, натпреварувачите кои престојуваат во Олимпиското село нема да најдат одредена храна, вклучувајќи помфрит и авокадо. Но, забраната не е само случајна политика за лишување од гуакамоле или од помфрит.
„Помфритот е премногу ризичен поради загриженоста за опасност од пожар поради пржење со длабоки маснотии“, изјави Чарлс Гилој, еден од одговорните готвачи во селото, за Њујорк Тајмс во март. „Не за паштетата бидејќи благосостојбата на животните е на сите ни на ум, и не на авокадото затоа што се увезуваат од голема далечина и трошат многу вода“.
За Чарлс и колегата готвач Стефан Чичери, јаглеродниот отпечаток на Олимписките игри одигра главна улога во менито. Но, тоа не значи дека спортистите нема да имаат бескрајни опции за избор.
Всушност, трпезаријата во Сен Дени, северно од Париз, ќе служи околу 500 различни јадења. Ќе има и мензи за брзи оброци специјализирани за азиска, блискоисточна и афро-карипска кујна.
„Во селото, угостителството има важна улога да придонесе за перформансите на спортистите со менија кои се приспособени да одговараат на елитниот спорт, но и да ги задоволат очекувањата на спортистите од секој континент, со повеќе од 200 националности, за секој да се чувствува како дома“, објасни во изјавата оперативниот директор на угостителската компанија Soxedo Live!, Лоран Пастер.
Иако можеби некои олимпијци ќе сакаат да наздрават за нивниот успех со чаша шампанско, тие нема да можат да го направат тоа во Олимпиското село.
„Нема шампањ во селото, се разбира“, изјави директорот на Олимписките и Параолимписките села Лоран Мишо во март за Sky News, „но тие можат да го пијат сето шампањско што го сакаат и во Париз“.
И иако има спортски бар во селото, нема да служи алкохол.
„Сакавме да создадеме места каде спортистите ќе се чувствуваат многу ентузијастички и удобно, за да можат да имаат разговори, дискусии и да ги споделат своите основни вредности за спортот“, сподели Мишо со медиумот. „Значи, направивме селски клуб, исто така, со салон, со спортски бар, со Кока-Кола – мислам, без алкохол, се разбира, таму. Но, тоа ќе биде одлично место.
Ставките од менито, или недостатокот од нив, се дел од свесните напори на Париз да ги намали емисиите на јаглерод за време на настанот. Сите спортисти во селото спијат на рециклирани картонски кревети, а организаторите избраа да не постават клима во комплексот. Наместо тоа, се лади со водоводни цевки кои минуваат под подните даски.