96
По 40-тата година појадокот мора да исполнува некои важни критериуми, тврди диететичарката Елена Соломатина. Прво, храната што ја јадеме наутро мора да биде разновидна и да содржи протеини кои ќе ни помогнат да останеме сити подолго време.
Второ, важно е да не се консумира храна која го зголемува нивото на шеќер во крвта.
„Мој совет е да избегнувате инстант каши, снегулки, бел леб, путер, џемови, палачинки и слично. Сите овие намирници содржат јаглехидрати кои не треба да се јадат наутро“, вели диететичарката.
Соломатина објаснува дека организмот во 20-тите и по 40-тите е многу различен. Младите луѓе, за разлика од постарите, можат полесно да толерираат нагло зголемување на нивото на гликоза во крвта и побрзо да ја трошат енергијата. Затоа е важно да не ги игнорирате овие совети при планирањето на вашата исхрана.