7
Летото е време за уживање – без разлика дали се работи за забави на плажа, скари или едноставно уживање под сонцето.
Сепак, многу сезонски фаворити, по кои често посегнуваме во топлите месеци, можат да имаат скриено негативно влијание врз нашето здравје, особено врз метаболизмот.
Храната и пијалоците богати со калории и високо преработените состојки може да ја забават способноста на телото да согорува масти и да ја претвора храната во енергија, што доведува до несакано зголемување на телесната тежина.
Диететичарите и нутриционистите Триста Бест и Крутика Нанавати предупредија на три такви намирници кои можат да го забават метаболизмот и открија одредени поздрави алтернативи.
1. Чипс
Чипсот е класична летна закуска, но може негативно да влијае на вашиот метаболизам. Рафинираните јаглехидрати во чипсот брзо се варат, што доведува до брзи скокови на нивото на шеќер во крвта и последователни падови. Овој процес може да го забави вашиот метаболизам, што го отежнува согорувањето на дополнителни калории. Покрај тоа, високата содржина на масти и калории може да доведе до зголемување на телесната тежина, особено ако се консумира во големи количини.
Затоа чипсот можеме да го замениме со пржени пуканки, зачинети со билки или да пробаме крцкави стапчиња од зеленчук (пиперка, морков, целер…) со хумус. Овие опции содржат помалку калории и нема да го нарушат метаболизмот, истакнуваат експертите.
2. Колбаси
Колбасите се уште еден летен фаворит што може да го наруши метаболизмот. Овие преработени меса често се преполни со нездрави масти, калории и натриум, што може да го забави вашиот метаболизам и да придонесе за зголемување на телесната тежина.
„Колбасите често содржат различни адитиви, како што се нитрити, нитрати, полнила и вкусови. Тие обично се богати со заситени масти, што придонесува за зголемување на телесната тежина и го зголемува ризикот од срцеви заболувања”, предупредува Нанавати.
Тој препорачува пилешки или мисиркини колбаси како нискокалорична опција која не му штети на метаболизмот.
3. Виршли
Виршлите се главен производ на летните скари, но нивната висока содржина на заситени масти, калории и адитиви може негативно да влијае на метаболизмот и здравјето на срцето. Овие преработени меса се поврзани со зголемување на телесната тежина и можат да го забават метаболизмот, што го отежнува телото да согорува вишок калории.
„Како и колбасите, виршлите се полни со адитиви и конзерванси. Покрај тоа, тие се богати со масти и натриум, што може негативно да влијае на вашиот метаболизам и здравјето на срцето“, истакнува Нанавати.
Таа советува да размислите за печење посно месо на скара, како што се колбаси од пилешко или мисиркино, или да изберете алтернатива од растителна основа која е пониска со заситени масти и калории.