Close Menu
Press OnlinePress Online
  • Насловна
  • Вести
  • Регион
  • Свет
  • Спорт
  • Магазин
  • ::: Албански јазик
  • ::: Импресум
НАЈНОВО

Грчките железници ќе започнат национален 24-часовен штрајк

Кошта: Проширувањето на ЕУ е најдобрата инвестиција за иднината на Европа

Словенија: Нов закон го третира ромското малцинство како „безбедносна закана“

Кембриџ го објави зборот на 2025 година: Инспириран е од врската на Тејлор Свифт и Тревис Келси

Не сум задоволен од работата на обвинителот, и логично е да биде сменет

Press OnlinePress Online
  • Насловна
  • Вести
  • Регион
  • Свет
  • Спорт
  • Магазин
  • ::: Албански јазик
  • ::: Импресум
Press OnlinePress Online
Магазин

Кафето на работа – најлошо за срцето

Press OnlinePress Onlineјули 23, 2025
Facebook Copy Link WhatsApp

8

За многумина, кафето е суштински дел од работниот ден, но ново истражување на шведски научници покажува дека токму оваа „пауза за кафе“ може да има непожелни последици за здравјето на срцето. Истражувачи од Универзитетот во Упсала и Технолошкиот универзитет Чалмерс во Гетеборг го испитале составот на кафето од 14 различни канцелариски машини користејќи пет марки.

Тие откриле дека повеќето од овие машини ослободуваат високи концентрации на кафестол и кахвеол – природни соединенија од зрна кафе, за кои е докажано дека го зголемуваат нивото на лош LDL холестерол и имаат штетно влијание врз кардиоваскуларниот систем, пишува People.

Најголемиот проблем се канцелариските апарати за кафе и традиционалното приготвување кафе во ѓезве, кои ослободуваат најголем дел од овие супстанции.

Спротивно на тоа, хартиените филтри, како оние што се користат во домашните апарати за кафе, ефикасно ги отстрануваат повеќето штетни соединенија.

„Филтрацијата игра клучна улога во одредувањето колку штетни соединенија завршуваат во нашата шолја“, вели водечкиот истражувач професор Дејвид Егман.

„За оние кои пијат повеќе шолји дневно, филтрираното кафе е секако подобар избор.“

Студијата, објавена во списанието „Исхрана, метаболизам и кардиоваскуларни болести“, повикува на претпазливост, особено во Европа, каде што повеќе од 50 проценти од возрасната популација има покачен холестерол.

Иако се потребни повеќе истражувања, заклучокот е јасен – начинот на кој го подготвуваме кафето има поголемо влијание врз здравјето отколку што се сметаше претходно.

Поврзани објави

Кембриџ го објави зборот на 2025 година: Инспириран е од врската на Тејлор Свифт и Тревис Келси

ноември 18, 2025

(Фото) Том Круз конечно доби Оскар: Статуетката ја чекаше дури 39 години

ноември 17, 2025

(Фото+видео) Видеото на Мис Хрватска и Мис Казахстан насмеа илјадници: Погледнете ја разликата во висината меѓу двете убавици!

ноември 17, 2025
НАЈНОВО

Грчките железници ќе започнат национален 24-часовен штрајк

Кошта: Проширувањето на ЕУ е најдобрата инвестиција за иднината на Европа

Словенија: Нов закон го третира ромското малцинство како „безбедносна закана“

Кембриџ го објави зборот на 2025 година: Инспириран е од врската на Тејлор Свифт и Тревис Келси

Не сум задоволен од работата на обвинителот, и логично е да биде сменет

© PRESSonline.mk 2018 - 2025
  • Насловна
  • Вести
  • Регион
  • Свет
  • Спорт
  • Магазин
  • ::: Албански јазик
  • ::: Импресум

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.